fbpx
Menu
2021-09-09

PoznańMY się od kuchni – dziennikarze odwiedzili siedzibę UWI Inwestycje

8 września odbyło się spotkanie, którego tematem przewodnim był rynek nieruchomości mieszkaniowych w Poznaniu oraz koncepcja pierwszego w Polsce lasu kieszonkowego. Wydarzenie zostało podzielone na dwie części: panel ekspercki oraz warsztaty kulinarne poprowadzone przez znakomitego szefa kuchni Ernesta Jagodzińskiego. 

 

W siedzibie UWI Inwestycje S.A. przy ul. Roosevelta 18 pojawili się przedstawiciele wielu lokalnych i ogólnopolskich redakcji. W spotkaniu wzięli udział dziennikarze:  Gazety Wyborczej, Głosu Wielkopolskiego, Salonu24, Radia Poznań, Radia Eska, Poznańskiego Prestiżu i Sukcesu po poznańsku. 

 

Goście mieli okazję zapoznać się z wynikami raportu dotyczącego potrzeb mieszkaniowych poznaniaków, przeprowadzonego przez agencję SW Research. Wśród prelegentów pojawił się także Dyrektor Urzędu Statystycznego w Poznaniu Jacek Kowalewski, który przybliżył specyfikę zmian zachodzących na rynku nieruchomości w Poznaniu i Wielkopolsce. Szczególne zainteresowanie obecnych, wzbudziło wystąpienie dr inż. Kaspera Jakubowskiego. Architekt krajobrazu i edukator przyrody opowiedział o innowacyjnej koncepcji lasu kieszonkowego, która jest popularna w wielu krajach Europy i świata, a zupełnie nieznana w Polsce.

 

Nowa idea jest filarem najnowszego środowiskowego projektu UWI Inwestycje o nazwie „Zielony Poznań”. Sadząc w stolicy Wielkopolski pierwszy w Polsce  mikrolas, deweloper chce zachęcić inne firmy z branży i samorząd do sięgnięcia po ten proekologiczny trend.

 

– Cały proces rozwoju naszej firmy i rozbudowy kolejnych inwestycji nastawiony jest na ekologię i troskę o mieszkańców oraz środowisku naturalne. Mam nadzieję, że koncepcja lasu kieszonkowego, który posadzimy w okolicy Malty, przeniesie się także na kolejne dzielnice naszego miasta.  Może za jakiś czas Poznań stanie się ekologiczną wizytówką miast Polski na mapie Europy – mówi Małgorzata Puchyła, Prezes UWI Inwestycje S.A. 

 

W spotkaniu, w roli prelegentów udział wzięli także Patryk Sołtysiak i Michał Tryczyński – inwestorzy i założyciele Flip Na Pierwotnym. W swojej prezentacji przedstawili specyfikę oraz korzyści współpracy deweloperów z inwestorami.

 

O dobry smak całego spotkania zadbali kucharze na czele ze znanym i cenionym szefem kuchni Ernestem Jagodzińskim, który poprowadził dla gości specjalne warsztaty kulinarne związane z kuchnią wielkopolską. 

 

– Cieszymy się, że nasze „zielone” propozycje wzbudziły tak wielkie zainteresowanie mediów. Mamy nadzieję, że zaangażujemy w nie także jak najwięcej mieszkańców. Wszystkie te działania, które systematycznie podejmujemy w Poznaniu już od wielu lat, mają przynieść pozytywne skutki nie tylko tu i teraz, ale także dla przyszłych pokoleń poznaniaków – podsumowała Małgorzata Puchyła. 

 

Przeczytaj także