fbpx
Menu
2021-10-20

Spiżarnia w mieszkaniu — jak zaprojektować?

Zaprojektowanie funkcjonalnej spiżarni w mieszkaniu wymaga wprawy oraz profesjonalnego podejścia i zaangażowania. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nawiązać współpracę z doświadczonym fachowcem i tym samym nie narażać się na niepotrzebne błędy i zawiłości. Domowa spiżarnia może służyć m.in. do przechowywania różnego rodzaju przetworów, ziemniaków czy też produktów spożywczych. Po drodze można napotkać na pewne kłopoty, np. wtedy, gdy domownicy mają do dyspozycji stosunkowo niewielką przestrzeń. Dzięki wsparciu profesjonalistów każda przeszkoda zostanie pokonana i zostawiona daleko z tyłu.

 

Spiżarnię najlepiej umieścić w pobliżu kuchni

Nie da się ukryć, że w spiżarni najwięcej miejsca zajmują przetwory i produkty spożywcze, z których później korzysta się w kuchniach. W związku z tym dobrym wyborem jest umieszczenie spiżarni niedaleko domowej kuchni. Może to być niewielka spiżarnia, chociaż duże znaczenie ma oczywiście ogólna powierzchnia użytkowa mieszkania. Spiżarnia powinna być pomieszczeniem, w którym panuje dość niska temperatura. Tym samym z przechowywanymi tam wekami nie stanie się nic złego i będą mogły w niej stać przez długi czas.

 

Zorganizowanie niewielkiej spiżarni blisko kuchni to strzał w dziesiątkę, ponieważ zawsze można się do niej udać po brakujące artykuły i rozpocząć gotowanie. Jest to szczególnie przydatne w okresie świątecznym, kiedy w domu gości się najbliższe osoby. Spiżarnia powinna być miejscem:

 

  • suchym,
  • odpowiednio wentylowanym,
  • odpornym na regularne wahania temperatur,
  • chłodnym.

 

Jeśli domownicy nigdy wcześniej nie zajmowali się projektowaniem takich pomieszczeń powinni postawić na doświadczonych fachowców. Ryzyko popełnienia błędu będzie w tym przypadku zdecydowanie niższe.

 

Funkcjonalność to podstawa

Spiżarnia zaaranżowana bez żadnego pomysłu z pewnością nie zda egzaminu i nie spełni oczekiwań domowników. Musi to być pomieszczenie funkcjonalne. Atrakcyjną propozycją jest zamontowanie harmonijkowych drzwi, tak aby dostęp do niej był jak najbardziej swobodny. Alternatywą mogą być bambusowe lub materiałowe zasłony.

 

W spiżarni należy znaleźć miejsce na kilka istotnych akcesoriów, dzięki którym przechowywanie produktów spożywczych i przetworów będzie dużo łatwiejsze i bardziej komfortowe. Mowa tutaj o niewielkich regałach, wysuwanych półkach czy też koszach. Kluczowe w tym wszystkim jest to, aby dokonać niezbędnych pomiarów, tak aby zakupione sprzęty i akcesoria mogły się w niej pomieścić. 

 

Co warto przechowywać w domowej spiżarni?

W domowej spiżarni można przechowywać praktycznie wszystko, na co domownicy mają ochotę. Jest to uzależnione od indywidualnych potrzeb i preferencji inwestorów, ale też od dostępnego miejsca. W sporych spiżarniach swoje miejsce znajdą kiszonki, konfitury, mleko, dżemy czy też przetwory z owoców i warzyw. Nieco więcej kłopotów będzie w przypadku mniejszych spiżarni, ale odpowiedni projekt powinien załatwić sprawę. Z racji tego nie należy lekceważyć pomocy płynącej ze strony wykwalifikowanych profesjonalistów.

 

Jeśli jest taka potrzeba w spiżarni można umieścić m.in. rzadko używane sprzęty domowe czy też naczynia. Dzięki temu nie będzie trzeba trzymać ich w kuchni i zrobi się tam znacznie więcej miejsca, co jest przydatne w momencie, gdy domownicy zabierają się za “wielkie” gotowanie. Warto pamiętać o tym, że nie od razu trzeba się decydować na dużą spiżarnię. Z czasem można ją po prostu rozbudować. Na samym początku lepiej sprawdzić jak to wyjdzie w praktyce i wyciągnąć z tego odpowiednie wnioski. 

 

Przeczytaj także